Nagelsvamp

Det är inte så konstigt att minst 25% av befolkningen drabbas av svampinfektioner någon gång eller ganska ofta.

Svamp finns nästan överallt, är osynlig för blotta ögat och har en speciell dynamik i sitt liv. Vissa förutsättningar ger en obalans i det naturliga systemet och gör att den kan föröka sig för mycket. Det finns många faktorer som leder till infektioner i hud och naglar, en del är även ärfliga.  

I mina behandlingar ingår analys av patientens förutsättningar och jag ger praktikabla förslag på hur just du kan förhindra onödiga infektioner. Provtagning utför jag vid behov.

Symtomen som man får av nagelsvamp liknar symtomen som man kan få av flera andra hudsjukdomar, t.ex. psoriasis eller eksem. Även för trånga skor kan ge liknande problem. Behandlingen av nagelsvamp tar ofta väldigt lång tid. Det är därför bra att testa om man har nagelsvamp innan man börjar en långvarig behandling.

Hos mig får du hjälp med provtagning i samarbete med ett kvalitetssäkrad laboratorium för DNA-analyser. Dynamic Code har utvecklat en metod som detekterar flera arter inom släktena Trichophyton, Microsporum och Epidermophyton, bl.a. detekteras T. rubrum, T. mentagrophytes, T. verrucosum, M. canis, M. audonii och E. floccosum.

Vad är onykomykos?

Onykomykos eller nagelsvamp är en infektion  i nagelplatta och nagelbädd som är orsakat av tråd- eller jästsvamp. Tånaglar är oftare angripna än fingernaglar. Nagelsvamp är ett utbrett problem.

Vad är det som orsakar onykomykosen?

Dermatofyter, som är ett slags trådsvampar (mögelsvampar), kan angripa helt normala naglar, men skador på naglar på grund av tryck från skor eller tidigare skador gynnar inväxt av svampen. Ytterligare riskfaktorer är försvagat immunförsvar, fotmissbildningar, dåligt kretslopp och diabetes. Nagelsvamp är vanligare hos män och hos äldre personer.

Hur blir man smittad och hur utvecklas onykomykosen?

I allmänhet har man fått svampen (dermatofyten) i ett våtrum - badrum, simhall, omklädningsrum - där det kan finnas hudrester på golvet, som kommer från en person med fotsvamp. Om man då själv går barfota, kan man få svampsmittade hudrester på huden och man kan utveckla svamp mellan tårna eller fotsulan. Härifrån kan svampen sprida sig till naglarna genom att växa in under den fria nagelkanten och angripa nagelbädden. Härifrån växer den upp genom nageln och förstör den gradvis. Man smittas alltså indirekt från en annan människa.

Candida albicans däremot har man i sin egen kropp på slemhinnor, särskilt i tarmarna. Härifrån kan den sprida sig till huden och naglarna. Till exempel kan mycket arbete i våta miljöer göra fingernaglarna mjuka och skada dem så att de kan angripas av jästsvampen.

Svampens närvaro under och i nageln leder till en förtjockad och missfärgad nagel som kan lossna med tiden. Detta blir en grogrund för bakterier som kan orsaka inflammation med vätska, var och smärtor. En mycket tjock nagel kan göra ont när man går. Nagelsvampen är inte bara ett kosmetiskt problem. Nagelsvamp är helt begränsad till nagelplattan och nagelbädden, bortsett från Candida som kan angripa nagelvallen. Dermatofyter i huden och nageln sprider sig inte till den underliggande vävnaden eftersom de endast lever av döda hudceller i hudens översta lager.

Laserbehandling mot nagelsvamp och andra infektioner som t.ex.sår

Jag erbjuder den unika Lunula och även  PACT® behandlingen samt 3 olika medel som är effektiva och väldigt lätt att använda.

Som min kund får du individuell rådgivning för att hitta behandlingsformen som passar dig bäst.

Medelsvår till svår nagelsvampangrepp kan även behandlas på kliniken med PACT® MED = fotosensibilisering + ljus Ladda gärna ner patientinfo! 

Nailprotector är baserat på ett nytt unikt och patenterat "carrier-system", som ser till att aktiva ämnen tränger in i nageln och ned i nagelbädden. Därmed skyddas nageln som inte längre kan fungera som värd och ämnesomsättningspartner för svampen. Nailprotector är därför både verksam på lätt svampangripna naglar och som förebyggande medel.