Vad är hallux valgus, förhårdnad eller liktorn? 

Hallux valgus är ett progressivt tillstånd som börjar med att stortån trycks mot de övriga tårna. Under loppet av flera år förändras gradvis stortåns vinkel, vilket skapar den typiska knölen på utsidan av foten. Ofta bildas ny benvävnad som gör att knölen växer.

Tryck från trånga skor och felställning av stortån kan orsaka förhårdnader av huden och de underliggande vävnaderna, vilket får stortåleden att svullna upp och göra ont. Samma fenomen kan även uppstå vid lilltåleden.

 

Vissa fottyper är mer benägna att utveckla hallux valgus, men tillståndet är vanligast hos kvinnor som bär trånga skor. Även om inte hallux valgus orsakas av trånga skor kan de förvärra tillståndet.

Den som drabbas anpassar ibland sitt sätt att gå för att lindra smärtan, men det kan leda till andra problem som blåsor, förhårdnader, smärtor i benen och ryggproblem.

Förhårdnader uppstår då ett område utsätts för upprepat tryck, vilket påskyndar produktionen av hudceller så att ett hårt och tjockt lager av döda hudceller skapas -  ett sätt för kroppen att försvara sig. Ofta bildas smärtsamma och besvärliga sår och sprickor i förhårdnaden som är vanligast på hälarna.

Bakomliggande orsaker kan vara olämpliga skor, långa perioder i stående ställning och övervikt.

S.k. liktorn är en lokal förhårdnad av huden som uppstår då området utsätts för upprepad friktion eller tryck. Om trycket fortsätter pressas förhårdnaden inåt som en tagg, och när den når nervändarna uppstår en intensiv smärta.

 

Skillnaden är främst att liktornar är mindre och djupare medan förhårdnader ofta är ytliga och täcker en större yta av huden.